Lokalna kuchnia ma piękne tradycje oraz do dziś w regionach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. By je sporządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dołączyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy porządnie się zmarnują i przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich trzeba też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno używane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
kuchnia polska Kraków
Kaszuby są wybitnie bogate w ryby, właśnie dlatego kuchnia ta tak w wielu przypadkach je użytkuje. Na rozmaite sposoby, wielokrotnie ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze, pyszne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Dzisiaj zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do legendarnych lokalnych zup należy także krupki.